Jom Masak : 3 resipi daripada show lesung pipit - Kelantan
Assalamualaikumwarahmatullah...
你好
안녕하세요
もしもし
Bahan - bahan + steps :
Tepung gandum
Telur (1 biji)
Air
Bawang merah
Daun bawang
Kangkung
Udang
Kunyit
Garam
*bancuhan disimpan di dalam fridge semalaman sebelum digoreng
*gunakan utensil kayu ketika membancuh adunan agar kelembapan adunan dapat dikekalkan
*tos kan minyak & cut colek into pieces
*served with colek sos
Bahan - bahan + steps :
[blend] Bawang merah,bawang putih, halia (saiz ibu jari), lengkuas (saiz ibu jari), air .
[tumis] 4 sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga, cengkih, bunga lawang) + [blend] + 2 sudu besar cili boh sehingga naik minyak + rempah kerutup + kerisik + santan + gula melaka aka nise + garam + daging lembu (direbus terlebih dahulu / gunakan bahagian daging yang lembut cth batang pinang) + air.
[rasa & adjust mana yang patut]
[biarkan mereneh]
[perlahankan api]
Bahan - bahan + steps :
Ubi keledek aka ubi stelo
Gula
Tepung gandum
Rebus ubi keledek selama setengah jam / sehingga lembut.
Lenyek ubi dan perlahan - lahan masuk kan tepung gandum sehingga adunan tidak melekat pada dinding bowl.
Getel satu - satu seperti bebola.
Letakkan gula secukupnya di tengah - tengah bebola ubi tadi.
Goreng.
#lesungpipit #kelantan #astroria #terbaik
Comments
Post a Comment