Jom Masak : Chilli Crab
Assalamualaikum
warahmatullah
Moshi moshi
Happy Cooking!
Last 2 days I watched 5 Rencah
5 Rasa di Channel 703. Sebelum ni aku rajin juga tengok chef selebriti Sherson Lian
ni memasak kat TV3, same cooking show, dah sah - sah influence from my omma. Seronok tengok
gelagat Sherson ni di dapur, lincah & bersahaja mana lah mak – mak, anak
dara tak terlekat depan terebi. Satu tarikan & kemajuan. Hee~
Back to the topic, ada
satu resepi dalam episod berkenaan, biasa dengar, chilli crab. Tak tahu pasal apa, automatic mind-set ni akan teringat Thailand but if i'm not mistaken this dish is very popular among Singaporeans, right?. This morning, Alhamdulillah, kebetulan
my sis beli 3 ekor ketam (macam ada instinct) and i thought boleh ambil kesempatan untuk
cuba resepi ni hari ini. Excited coz I suka seafood lalala~ Good news! My family approved, silakan lah. Wah~ ada kepercayaan di situ,
maka bermula lah chilli crab versi ku but due to lack of chillies, cili padi
and ingat – ingat lupa the bahan maka terhasillah yang kat bawah ini.
Janji
masak! Taste good! Edible!
Ingredients: bawang merah, bawang putih, halia, red chillies, cili padi, crab, oyster sauce, sos ikan, minyak bijan, sos tomato, sos cili, air, garam.
#notakaki:-
-masak crab dengan api yang kuat.
-daun bawang as garnish also great.
-lagi spicy lagi best.
Comments
Post a Comment